Дани Каназирева: Да не превръщаме откриването на Културна столица в хаос

Община Пловдив трябва да информира предварително къде ще пренасочи движението след затварянето на „Цар Борис III Обединител “

Община Пловдив трябва да осигури редовен градски транспорт и нормален трафик през целия период, в който бул. „Цар Борис III Обединител“ ще бъде затворен за откриването на Европейска столица на културата. За това призова председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Общината все още не е информирала кои булеварди ще бъдат затворени и откъде ще бъдат пренасочени автобусите. По тези въпроси Каназирева отправя конкретно питане до кмета, който е длъжен да гарантира нормалното и безопасно придвижване в града.

Откриването на Европейска столица на културата ще бъде на 12 януари на бул. „Цар Борис III Обединител“. Администрацията планира да затвори булеварда за цели три седмици – още от 21 декември и чак до 17 януари. В същото време и подлезът на ул. „Гладстон“ остава затворен за ремонт.

„Само си представете какво ще се случи с трафика в града. Това със сигурност ще създаде проблеми за придвижването на пътниците в градския транспорт и на хилядите други, които използват колите си. Изправени сме пред реалната опасност целият център на Пловдив да бъде блокиран през зимата“, предупреждава Каназирева.

Експертите на „Съюз за Пловдив“ напомнят, че по бул. „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Гладстон“ минават почти половината от автобусите на градския транспорт. Очаква се една част от тях да бъде пренасочена по бул. „Руски“, а друга – по бул. „Източен“. Това означава, че над сто автобуса всеки ден ще натоварват и без това интензивния трафик по тези булеварди и ще предизвикват още по-тежки задръствания на възловите  кръстовища.

„Всички очакваме с интерес откриването на Европейска столица на културата на 12 януари. Безспорно е, че това събитие е важно за имиджа на Пловдив и развитието на туризма. Но не е нормално един спектакъл, който ще продължи един-два часа, да  създава хаос и неудобства цял месец“, казва Дани Каназирева.

Ето и въпросите, на които трябва да отговори кметът:

1.​ По кои булеварди и улици ще бъдат пренасочени автобусите  след затварянето на  бул. „Цар Борис III Обединител“?

2.​ Ще има ли промяна в транспортната схема и за какъв  период от време?

3.​ Ще бъдат ли запазени  действащите разписания или ще бъде намален броят на автобусите, които сега се движат по бул. „Цар Борис III Обединител“?

4.​ Кога ще бъдат уведомени гражданите за  промените в маршрутните  разписания?

5.​ Какви мерки подготвя  Община Пловдив за  осигуряване на редовен градски транспорт?

6. ​Каква организация на движението се подготвя за периода от 21 декември до 17 януари?

7.​ Как ще се гарантира безопасността на участниците в движението?

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679