„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Общинските съветници  поискаха намаление на данък МПС за автомобили евро 4, евро 5 и евро 6

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ не подкрепиха предложението на администрацията за увеличението на такса смет за 2020 г. на днешната общинска сесия.

„За да се пристъпи към завишаването на таксата от 1,50 на 1,80 промила, трябва да има много сериозен анализ на план – сметката на дейностите по чистота.”, заяви председателят на групата Евелин Парасков.

Съветникът изтъкна, че от една страна разбират аргументите на Общината във връзка с ръста на отчисленията към МОСВ  за депониране на битови отпадъци. Увеличението е заложено нормативно и влияе върху общите разходи за дейностите по почистването на общините.

„От друга страна през последните 15 години план – сметката за чистота в Пловдив абсолютно неаргументирано скача. Правили сме десетки питания до предишната градска управа с искане да ни се представи разбивка на разходите по пера, но никога не сме получавали ясен и конкретен отговор“, коментира Парасков.

От „Съюз за Пловдив“ напомнят, че е крайно време  в България, както и навсякъде в Европа, размерът на такса смет да се определя на принципа „замърсителят  плаща“, но тази реформа  е отложена за 2022 г.

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ входираха  и предложение за намаление на данък  МПС не само за автомобили евро 5 и 6, но и за най-масовата категория евро 4.

„Считаме, че е справедливо да има стимулиране и за собствениците на  коли с екологичен клас  евро 4. Вярно е, че това означава по-малко приходи в бюджета, но винаги сме вярвали, че тежестта трябва да се носи не само от гражданите, но и от Общината“, подчерта Евелин Парасков.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679