Евелин Парасков: Ще отпаднат ли винетките за пътищата около Пловдив

Много пловдивчани, които плащат данъците си в нашия град, живеят в съседните общини

 

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков внася питане до кмета във връзка с предложението на премиера Бойко Борисов за отпадане на винетки за част от републиканските пътища. На 4 януари пред Националното сдружение на общините  министър – председателят обяви, че има възможност  да се пътува без винетки  в близост до съответните общини,  ако те поемат  стопанисването им. Кметовете  в 14 – дневен срок  трябваше да изпратят списък с участъците край населените места, за които да не се плаща винетка. Евелин Парасков  настоява кметът да отговори  дали от Община Пловдив е изпратено писмо с предложение до правителството и водени ли са разговори с кметовете на съседните общини за отпадане на винетки.  

Съветникът счита, че без такса  най-малко би трябвало да се пътува по пътя Пловдив – Асеновград, както е споменал и премиерът, по Околовръстното шосе и по пътя от Пловдив до хижа „Здравец“.

„Територията на Община Пловдив  не включва извънградски  и околовръстни пътища. Много пловдивчани, които плащат данъците си в нашия град, живеят в съседните общини. А голямата част от жителите на общините  „Родопи“, „Марица“, Куклен  и Асеновград работят в Пловдив.“, мотивира се Парасков.

Според  него освобождаването от тол такса на Околовръстното шосе е най-малко реверанс към инвеститорите на индустриалните зони, които правят толкова много за имиджа на Пловдив и региона. Пътят до „хижа Здравец“, също би могъл да влезе в този списък, тъй като много пловдивчани предпочитат тази местност за почивка и с отпадането на винетки  тя ще се превърне  в един от градските паркове.

„Смятаме, че поддръжката на няколко километра повече пътна мрежа не би затруднила община Пловдив, а ефектът ще е огромен. При повече инициатива разходите  могат да бъдат поделени между областния град и съседните общини в услуга на хората“, коментира Евелин Парасков.

 

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679