Дани Каназирева: Регулирайте правилно светофарите, за да няма хаос в трафика

Тапите се множат заради грешки

Община Пловдив трябва да предприеме незабавни мерки за правилното регулиране на светофарните уредби на основните кръстовища, което не изисква средства, а само добра организация, контрол и експертност. Затова настоява председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева в питането си до кмета, внесено на сесията миналата седмица.

„Трафикът в Пловдив става все по-труден,

а в пиковите часове се превръща в кошмар за хиляди шофьори и пътници, – напомня съветничката. – Заради големите  задръствания  на възловите кръстовища гражданите губят време и търпят излишни разходи“.

В „Съюз за Пловдив“ постъпват множество сигнали за лошото регулиране на светофарните уредби, включително и на места, където е въведена т.нар. „интелигентна“ система за управление на трафика.

„Създава се впечатление, че „умните“ светофари усложняват движението, вместо да го улеснят, и не се пренастройват автоматично спрямо натоварването, когато се получава  задръстване“, коментира Каназирева.

Особено затруднено е преминаването на автомобили по бул. „Руски“ и ул. „Гладстон“, по бул. „Васил Априлов“, „Христо Ботев“, „Цар Борис Трети Обединител“. Няма светофар, на който в пиковите часове да не се чака на дълга опашка.

Всеобщото мнение е, че

системата за управление на трафика не работи.

Експертите на „Съюз за Пловдив“ обясняват, че „умните“ светофари са наистина умни, когато имат датчици, а под асфалта са вградени индукционни спирали и сензори. Те отчитат струпвания на автомобили във всяка една от посоките в кръстовището и изпращат сигнали до контролера на светофара, който определя натоварването в отделните направления.

Контролерът от своя страна преценява колко време да задържи зелената светлина в определена посока. По този начин се регулира и трафикът в пиковете часове. Умният светофар освобождава движението и дори може да пренасочва до известна степен трафика при катастрофи и ремонти на пътя. Ако е възникнал инцидент или пък има масово събитие (например, концерт или мач) и движението е затруднено, то умните светофари в радиус от няколко километра координирано ще пренасочват колите по обходни маршрути. Aко се натрупа голяма опашка на един от лъчите на кръстовище,  светофарът моментално може да осигури по-дълъг зелен сигнал.

Умни ли са „умните“ светофари в Пловдив?

Центърът  за управление на трафика разчита предимно на камерите, монтирани  на уредбата, която изпраща данните за анализ. Ако служителите в Центъра забележат  сигнал, те могат да регулират кръстовищата в реално време.

„Какво му е умното на светофара, ако човешкият  фактор определя къде да има и къде да няма задръствания? Нали целта на тази система е да организира движението и да контролира трафика без човешка намеса“, пита още Каназирева.

Тапите се множат заради грешките

Между колелото на гарата и бул. “Руски“ в посока север задръствания се образуват заради напълно грешно програмиран светофар при хотел „Лайпциг“. Навярно изобщо не е пресмятана интензивността на трафика от ул “Любен Каравелов“, където зелената светлина трябва да е с поне два пъти по-къс интервал от тази по бул “Руски“.

Новият светофар на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Преслав“ не работи и се предполага, че също ще светне без изследване на трафика.

Нов конфликт в трафика е създаден на бул. „Княгиня Мария Луиза“ след премахването на „ухото“ пред Католическата църква и с отварянето на връзката към бул. „Цар Борис Трети Обединител“ и Тунела юг.

След ремонта на ул. „Иван Перпелиев“ е въведена нова организация на движението в района на понеделник пазара, която силно затруднява шофьорите, които идват от ул. „Митрополит Панарет“ и „Стойчо Мушанов“, създава допълнително струпване на автомобили пред и без друго натоварения тунел посока север, както и създаде допълнително множество предпоставки от инциденти в район с пазар, поликлиника, училище и пешеходни зони.

Според експертите на „Съюз за Пловдив“ новата пътна връзка създава няколко допълнителни проблема:

  1. Една от причините, която води до объркване, е, че на кратко разстояние има много знаци, маркировка и две пешеходни пътеки.
  2. Натоварва трафика в района на Поликлиника и Професионалната гимназия по битова техника, което увеличава риска от инциденти.
  3. Затруднява трафика през Тунела в посока север. Включването в движението по бул. „Цар Борис III” непосредствено след спирката е риск и пречка за автобусите.
  4. Новата връзка е много по-бавна.

Специалистите от „Съюз за Пловдив“ смятат, че логичното решение на проблема с  връзката от бул “Княгиня Мария Луиза“ към „Цар Борис III” е

ул. “Митрополит Панарет“ да стане еднопосочна

и да се реновира до кръговото кръстовище  с ул.“Стойчо Мушанов“. В уширеното си продължение по „Цар Иван Шишман“ трафикът трябва да е двупосочен. Това ще донесе следните предимства:

  1. Бърза връзка и освобождаване на движението в посока след Тунела от бул. „Кн. Мария Луиза“.
  2. По-безопасно преминаване на пешеходци в района Поликлиниката и гимназията.
  3. Повече място за паркиране в същия район.
  4. Възобновяване на трафика по трилентовия бул. „Кн. Мария Луиза“ в една посока, който в момента не използва капацитета си след неудачните за движението реконструкции.
  5. Избягване на задръстването по бул.“Източен“ в посока „Шести септември“, което се образува особенно сутрин от жителите на големия район “Такия“.

Според експертите, тази промяна на организацията на движението по ул. “Митрополит Панарет“ няма да ощети никого, понеже от Тунела – север до „Св. Петка“ се стига по-лесно през бул. „Цар Борис Трети Обединител“.

„Целта на всеки инфраструктурен проект е да бъдат създадени условия за удобно, бързо и безопасно движение. В Пловдив

за асфалт и „умни“ светофари са похарчени милиони левове,

но няма подобрение в трафика. Напротив, той става все по-тежък. Ясно е, че никой не носи отговорност нито за неудачни експерименти на гърба на пловдивчани, нито за похарчените милиони,“ коментира  Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679