Дани Каназирева: Не трябва да допускаме нов удар срещу търговците

От общината заявиха готовност да приемат предложенията на „Съюз за Пловдив“

Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева  внесе  в  Общината  няколко важни  предложения за промяна на  Наредбата за рекламната дейност, която ще засегне всеки един търговец в Пловдив, повечето от които бяха обсъдени и приети на проведена вчера среща с общинската управа. „Съюз за Пловдив“ предупреди, че проектът за новата Наредба предвижда почти да забрани рекламните надписи върху стъклените витрини на всеки един магазин на партерно ниво, да въведе огромни глоби и да започне да прилага новите изисквания почти незабавно.

„Ние сме длъжни да реагираме, тъй като след влизане в сила на новата Наредба, всички търговци в Пловдив ще трябва да премахнат рекламните надписи от витрините или ги застрашава до 50 хиляди лева глоба“, алармира председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Най-големите проблеми в проекта за наредба са три.

Първо, общината ще изисква „рекламна площ в зоната на партерното остъкляване да не надхвърля 20% от площта на остъкляването“. Това означава надписите върху витрината да бъдат премахнати, а новите да заемат не повече от една пета от цялата витрина.

Вторият проблем е размерът на глобите. Общината е предвидила те да са от 100 до 5 000 лв. за физическите лица и от 1000 до 50 000 лв. за юридическите лица. Това означава най-малките фирми да бъдат застрашени още от утре с глоба до 50 000 лв., което за някои е оборотът за няколко месеца.

„Най-страшното обаче е огромният диапазон на предвидените глоби. Общинските чиновници ще имат правото да решават дали да глобят един магазин с 1000 или с 50 000 лв. Това е широко отворена врата за корупция и произвол“, предупреди още Каназирева.

Третият проблем в проекта за наредбата за рекламна дейност е, че няма предвиден никакъв гратисен срок, в който търговците да могат да приведат своите магазини или заведения в съответствие с новите изисквания на община Пловдив.

„Ние подкрепяме намерението да се сложи ред в тази сфера. Но това не може и не бива да става изцяло за сметка на дребния бизнес. Нека има достатъчно време за обсъждане и за подготовка за изпълнение на новите правила“, предложи Каназирева.

На проведена среща в Общината, администрацията прие конкретните предложения на „Съюз за Пловдив“, като ограничението до 20% рекламна площ да важи само за центъра на града, където голяма част от сградите са паметници на културата. В останалите райони или да няма ограничение, или да е най-много 50%.

Освен това приеха предложението на „Съюз за Пловдив“ при първо нарушение да се издава предписание, а при неизпълнение на предписанието – санкция в минимален размер. Отделно общинската администрация се съгласи размерът на предвидените санкции, че трябва да бъде намален, както и предложението на Каназирева търговците да имат поне 6-месечен гратисен период, в който да изпълнят новите изисквания.

„Всяко едно магазинче в Европа, а и по света рекламира на витрини  своите стоки  и намаления. Витрините се използват за реклама  и ние не бива да лишаваме  нашите търговци от тази възможност. С тази реклама те не пречат на никой, напротив – информират гражданите за обекта и то – в собствени частни  имоти“,  счита Каназирева.

За съдържанието на рекламата – дали тя е коректна – има задължението да следи Комисията за защита на потребителя. Изискванията за рекламна дейност са много високи и с тях се налагат доста нови процедури, свързани с   допълнителна документация, съгласуване, издаване на разрешителни.  Всяка реклама  – било то фирмена табела или  друг елемент, е свързана с разходи.   Поставяйки за цел добър естетически вид на града, не бива да забравяме, че Община Пловдив трябва да помага на бизнеса, а не да го притиска до стената  с нереално завишени санкции и условия, коментира Дани Каназирева.

 

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679