Дани Каназирева: Пловдив е заложник на лични и партийни интереси

Време е дебатът за бъдещето на града да се върне сред гражданите, в Общинския съвет и при експертите, а не важните решения да се взимат от един човек или на четири очи.

Желанието ми е да дам на Пловдив наистина една различна алтернатива в управлението – професионално подготвена експертиза, уважение към хората, бързи темпове на административното обслужване и силен екип, който да работи за развитието на града.

В момента аз не виждам такава алтернатива извън „Съюз за Пловдив“.

За мен управлението на града, както и участието в предизборната кампания в качеството ми на кандидат за кмет, е преди всичко огромна отговорност. Влизам в битката за Пловдив по няколко причини. Първо,

 искам решенията да се взимат в интерес на пловдивчани,

защото виждаме, че много често Пловдив става заложник на личните отношения на политиците в София. Второ, смятам, че е време най-подготвените, знаещите пловдивчани да управляват Пловдив, а не партийните апаратчици. Омръзна ми партийната принадлежност да бъде водеща при заемането на постовете. Трето,  диалогът и прозрачността трябва да станат част от управлението на Пловдив. Тоест, пловдивчани да знаят как се изразходва всяка една стотинка от техните данъци и такси, защото сега няма информация кое колко струва, как го плащаме и какво качество получаваме насреща. Четвърто, познавам всяка улица и всеки един проблем в града ни.

Натрупах огромен опит, тъй като съм от хората, които четат

детайлно и имат своето решение за всеки проблем, обсъдено предварително с експерти в съответната област.   Знам как можем да се преборим с язвите в управлението – липсата на експертиза и корупцията на всяко едно ниво в общинското управление, завишените цени на обществените поръчки и ниското качество при изпълнение на проектите.

Да, категорично. Самата аз съм много добре запозната с местното управление  като човек, който вече над осем години активно участва в работата на Общинския съвет. Успях да създам екип от прекрасни, способни и всеотдайни хора, защото държа на професионализма и честността. Не ме интересува партийната им принадлежност, тъй като аз

не деля хората на партии, търся можещи и знаещи.

Ще привлека още специалисти със съответното образование и компетентност. Никога не бих поверила интересите на града ни в ръцете на неподготвен човек. В екипа ми, например, е ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, който отлично познава зелената система на Пловдив. Проектирал е едни от знаковите обекти и е един от авторите на Общия устройствен план на града.

Аз правя заявка за различно управление, чиято цел е да харесваме живота си в Пловдив и да получаваме качествени услуги от местната власт. Не може при толкова високи данъци и такси хората да се молят за пейка, да им асфалтират улица, да им оправят тротоар, да дишаме мръсен въздух, а ремонтите да са бавни и некачествени. „Съюз за Пловдив“ е единствената организация, която към настоящия момент  разполага

с детайлна, конкретна и ясна програма за управлението на града.

Тя съдържа над 100 страници и то само с конкретни решения, както за Пловдив, така и за всеки един от шестте района на града. Върху програмата сме работили месеци наред. През лятото нашият екип, включително и аз, нямахме и 24 часа почивка. Обходихме  всяка улица, всеки квартал, проведохме много срещи с гражданите. Денонощно съм писала и работила по комплектоването на програмата ни с реални, точни и мотивирани решения. Знам какво ще правя още от първия ден след изборите.

Смятам, че е време за

умно планиране и строг контрол.

Задължително трябва да бъдат подготвени краткосрочна и дългосрочна визия за развитие на инфраструктурата. Досега кметовете залагат лесни проекти за милиони, за да залъгват избирателите, че нещо се върши. Скъпите ремонти не увеличиха и един сантиметър от инфраструктурата на Пловдив. Нито един кмет не знае какво се случва под асфалта на града. Качеството е незадоволително и това е най-деликатната дума, която мога да използвам.

Месеци след ремонта новият асфалт или тротоар се разбиват,

защото са забравили да сменят водопровод, да скосят тротоар, да монтират електрически стълб или кабел. Аз ще въведа безкомпромисен контрол върху качеството. Ще пестим всеки лев, за да не продължава безотговорното пилеене на милионите. Лично ще проверявам договорите. Задължително ще искам двусменен режим на работа. Непростимо е да асфалтират един булевард 3 години или да ремонтират половин година една детска градина. Трябва да създадем специално звено, в което да участват представители на всички телекомуникационни и експлоатационни дружества, за да има една обща стратегия и програма за четири години напред.

Категорично това са подземната и надземната инфраструктура, както и трафикът. Като шофьор виждам, че светофарите не са регулирани правилно. В програмата сме заложили проучване на транспортното натоварване на светлинното регулиране на кръстовищата в посоките, където съществуват проблеми. Предвиждаме дори ръчно регулиране на четирите моста, където стават тапите в пиковите часове.

Другият проблем, който не търпи отлагане, е данъчната политика. Аз лично като юрист бих прегледала и възложила пълен анализ на таксите, защото от пловдивчани се събират пари, които те не дължат.

Не може Пловдив да е с най-високия данък МПС.

Изключително важен приоритет, по който аз ще работя, е запазването на зелената система на Пловдив. С актуализация на Общия устройствен план 1530 декара зелени площи бяха предвидени за застрояване. Това води към катастрофа. Аз ще искам преразглеждане на проекта за ОУП. От 10 години настоявам администрацията да направи програма, за да придобиваме частните имоти, които попадат в зеленина. Но никой не гледа в бъдещето.

Пловдив се задушава в резултат на презастрояването.

Превръщаме кварталите в бели гета без нормална среда за живот. Приоритет за управлението е и културното наследство на града ни. Планираме възстановяване на къщите в Стария град, Небет тепе, Одеона, Римския форум, Източна порта. Неслучайно в екипа ми участва арх.  Димитър Джугаланов, специалист по паметниците на културата. Другото нещо, което  поставям в програмата за управлението, е грижата за децата на Пловдив. Има редица начини

да бъдат пристроявани детските градини, 

за да се разкрият допълнителни групи.

Един от проблемите, за които сме подготвили решения, е паркирането. Предлагаме изграждане на паркоместа тип „джобове“ там, където инфраструктурата го позволява, на подземни и многоетажни паркинги, отреждане на малкото останали площи за паркинги, включително чрез публично-частно партньорство. Само през последната година с наши предложения спасихме поне пет имота, на които могат да се построят паркинги. Не казвам, че ще е лесно, но при методична и правилна работа ще постигнем положителен ефект за града ни.

Ще посоча само няколко – изграждане на транспортните подлези до Водна палата, където има постоянни задръствания, и „Модър – Царевец, реконструкция и

разширение на бул. „Марица – север“,

бул. „Дунав“, ул. „Даме Груев“ и „Скопие“, Коматевско шосе, бул. „Васил Априлов“. Веднага трябва да започне отчуждаване на частни имоти на бул. „Александър  Стамболийски“, за да може пътят да се разшири успоредно с прокарването на обходен колектор. Задължително е изграждането на продължението на бул. „Македония“.

Моята предизборна кампания ще бъде позитивна. Аз и моят екип ще говорим

какво можем да постигнем за града ни,

посочвайки, както винаги конкретни проблеми с конкретни решения, без общи приказки и заучени фрази.

Дали се страхувам от удари? Няма човек, който да не се страхува от оклеветяване. Но аз мога да декларирам пред хората, че до този момент

нямам какво да крия

и от какво да се срамувам. Никога не съм заемала държавен или общински пост. Никога не съм лобирала за който и да е икономически субект срещу интересите на града ни. Зад мен никой не стои. Това ми е давало винаги свободата в годините да изразявам свободно своето мнение и да атакувам всяко вредно за Пловдив решение и да подкрепям разбира се всяко полезно, защото всяка една крайност не води до резултат. Ако някой ще си служи с очерняща кампания, това не е моята кампания. Аз искам да постигна успех със знанията и уважението си към пловдивчани.

Източник: в. „Марица“

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679