Дани Каназирева пита кмета за бул. „Марица – север“ и бул. „Македония“

От  „Съюз за Пловдив“  искат отчет за изпълнението на над 20 обекта, планирани в бюджета по предложението на групата

Председателят на групата общински съветници Дани  Каназирева  внася питане до  кмета Иван Тотев дали администрацията  е изпълнила обектите,  планирани в бюджета за 2018 г. по предложението на  „Съюз за Пловдив“.

Списъкът на повече от 20 обекти  беше входиран в Община Пловдив  още на  6 декември 2017 г., преди обсъждането на бюджета. Включените в предложението  обекти  бяха приети от Общинския съвет и заложени в бюджета, гласуван на  31 януари 2018 г.  Обектите са свързани с подобряването  на градската инфраструктура. Това са ремонти на улици, тротоари, детски площадки и подлези, изграждане на паркоместа и въвеждане на видеонаблюдение като една от мерките за сигурността на гражданите.

„Всички наши предложения  бяха конкретни, разумни и  подготвени  по желание  на граждани.  Посочихме  прогнозни стойности  на обектите, като преценихме, че те  не  изискват непосилно големи разходи. Скоро предстои  да приемем бюджета за 2019 г., но преди това е редно да знаем  дали администрацията  изпълнява  поетите с бюджета  ангажименти пред пловдивчани“, коментира Каназирева.

Бул. „Марица – север“ е един от  значимите обекти, за  чието изпълнение вече няколко години  настояват съветниците  от „Съюз за Пловдив“ . По тяхно предложение в  програмата на Община Пловдив за 2018 г.  беше включено  проектиране на разширение и реконструкция на булеварда

„Този проект  е от изключително значение, защото ще разтовари трафика в северната част на града. Реконструкцията ще позволи  да се оформят паркоместа, а крайбрежната алея се озелени и на нея да се изградят площадки за игра и отдих“, напомня  Каназирева.

Вторият важен обект, предложен от „Съюз за Пловдив“, е първият етап от продължението на бул. „Македония“ между бул. „Никола Вапцаров“  и  бул. „Александър Стамболийски“. По изричното настояване на съветниците за изграждането на участъка  в бюджета за 2018 г. бяха  предвидени  500 хиляди лева, а за 2019 г.  –  1 милион лева.

Процедурата за  за избор на  проектант беше обявена през септември 2017г.  „При наличието на проектна готовност и бюджетни средства каква е причината, че  строителни дейности все още не са започнали?“, пита Каназирева. Тя настоява да получи отговор за какво са пренасочени парите, заложени за бул. „Македония“  в началото на   2018г. и с кое решение на Общинския  съвет е изменена  капиталовата програма.

Съветничката напомня, че продължението на бул. „Македония“ придобива още по-голямо значение  във връзка с предстоящото строителство  на пътната връзка с бул.   „Васил Априлов“ чрез пробива под Централна гара.

Третият важен  обект,  заложен в бюджета за 2018 г. по настояване на „Съюз за Пловдив“ , е санирането  на ДГ „Еделвайс“ , която се намира на ул. „Теофан Райнов“  № 4 в „Тракия“. Извършен ли е ремонтът, както и благоустрояване  в двора  на детско заведение, питат съветниците.

Сред обектите, планирани в бюджета по предложение на общинските съветници,  са  ремонтите  на  улиците „Димчо Дебелянов“ , „Щросмайер“, „Кръстю Пастухов“ и  „Сатурн“, изграждането  на нови детски площадки  в парка на  ул. „Младежка“ , на ул. „Раковски“ № 27, на ул. “Ясна поляна“ № 3 и  до пешеходния  мост в район „Северен“, възстановяването на  зелените площи  и монтаж на нови  детски съоръжения, пейки и осветление между бул. „Марица“ 51 – 53 и ул. „Победа“ 2 – 4.

Съветниците чакат отговор от кмета за изграждане на места за пракиране  на бул. „Пещерско шосе“ между кръстовището на УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пълмед“ и по ул.  „Равнища“  до студенски общежития. Питат  дали са ремонтирани пешеходните   подлези  по бул. “Княгиня Мария Луиза“  срещу Полиграфия и на спирката на ТПК”Марица”?

Пак по предложение на „Съюз за Пловдив“  Общината  трябваше тази година да въведе   видеонаблюдение в проблемните зони  около Централна гара , а също така в район  „Северен“ в кварталите  „Захарна фабрика“ , „Тодор Каблешков“ и на ул. „Хан Телерик“ до малкия Гигант, където  има повишен риск от битова престъпност.

„Средствата за всички тези обекти са осигурени  в бюджета още в началото на годината  и  изпълнението им зависи само от организацията в администрацията.  Отлагането  би означавало, че програмата за строителството и ремонти   се приема само за проформа “,  коментира  Дани Каназирева.

ВЪПРОСИТЕ, НА КОИТО „СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ“  ЧАКА ОТГОВОР ОТ КМЕТА:

 1. Извършено ли е проектиране на разширение и реконструкция на бул. „Марица – Север“ ?

За район „ТРАКИЯ“

Извършено ли е проектиране и саниране на сградата на ДГ „Еделвайс”,  намираща се в „Тракия” на ул. „Теофан Райнов„ № 4? Както и облагородяване зелените площи и преасфалтиране на пешеходните алеи в двора на детско заведение?

За район „ЦЕНТРАЛЕН“

 1. Преасфалтирани ли са улиците „Димчо Дебелянов“ и . „Щросмайер“? Ремонтирани ли са алеите между блоковете на бул. „Копривщица“?
 2. Извършен ли е ремонт и подмяна на тротоарните плочки по улиците „Димчо Дебелянов“ и  „Сатурн“ ?
 3. Изградена ли е нова детска площадка в парка между блоковете на ул. „Пенчо Славейков“ и ул. „Младежка“?
 4. Направен ли е ремонт и подмяна на остарялата и опасна детска площадка зад блока на ул. „Раковски“ № 27?
 5. Извършено ли е облагородяване на междублоковото пространство на ул. „ Кръстьо Пастухов” № 9?
 6. Извършен ли е ремонт и подмяна на тротоарните плочки на ул. „Кръстьо Пастухов” ?
 7. Монтирани ли са камери за видеонаблюдение в проблемнaта от години зона около Централна гара – в подлези, училищни дворове и детски градини в микрорайона, както и в междублоковите пространства на улиците „Хан Кардам”, „Тракия”, „Сатурн”, „Кавала”, „Христо Станчев“, „Филип Македонски, „Бузлуджа“ и „Доктор Никола Ковачев“?

За район „СЕВЕРЕН“

 1. Възстановена ли е детската площадка и зелена площ около нея, находяща се до пешеходния мост на Марица в район „Северен“?
 2. Възстановени ли са зелените площи между бул. „Марица“ 51 – 53 и ул. „Победа“ 2 – 4? Поставени ли са нови катерушки и пързалки за децата, отговарящи на всички европейски изисквания за безопасност и качество? Поставени ли са пейки? Монтирано ли е осветление?
 3. Монтирани ли са камери за видеонаблюдение в проблемните зони на район „Северен“ с повишен риск от битова престъпност и вандалски прояви (подлези, училищни дворове, детски градини), както и в междублокови пространства на ул. „Гороцвет“, ул. „Гърличе“,  ул. „Петър Шилев“ и ул. „Лайка“ – до подлеза, свързващ кв. „Захарна фабрика“ с „Шекер махала“ и на ул. „Хан Телерик“ до малкия Гигант. Извършено ли е извеждане на монитор при дежурния на III–то РУП за денонощно видеонаблюдение и превенция?

За район„ЮЖЕН“

 1. Стартирано ли е изграждането на първи етап от продължението на бул „Македония“ – от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“, като част от цялостното продължение до ул. „Въльо Стефов“. За 2018 г.  предвидените и гласувани средства в бюджета са 500 хиляди лева, а за 2019 г. – 1 милион лева. Откритата процедура по обособена позиция „X“ от поръчка „Проектиране на улици и булеварди на територията на град Пловдив“ е стартирана през септември 2017г. При наличието на проектна готовност и бюджетни средства каква е причината, ако същинските строителни дейности все още не са започнали? И ако е така,  бихме искали отговор за какво са пренасочени парите, заложени за 2018г. и с кое решение на общински съвет е изменен бюджета в частта по капиталовата програма?

За район „ЗАПАДЕН“

 1. Извършено ли е проектиране и изграждане на паркинг на бул. „Пещерско шосе“ между кръстовището на УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пълмед“?
 2. Извършено ли е проектиране и изграждане на паркоместа, тип „джобове“ по ул. „Равнища“ (от ул.“Царевец“ в радиус студентски общежития/?
 3. Извършено ли е проектиране и изграждане на нова детска площадка на ул. “Ясна поляна“ № 3?

За район „ИЗТОЧЕН“

 1. Извършени ли са ремонт, монтиране на осветление и почистване на подлезите по бул. “Княгиня Мария Луиза“, находящи се срещу Полиграфия и на спирката на ТПК”Марица”?
 2. Монтирани ли са камери за видеонаблюдение в проблемните зони на район „Източен“, свързани с битовата престъпност и вандалски прояви (подлези, училищни дворове, детски градини), както и на междублокови пространства на ул. ”Клен”, ул. ”Жеравна”, ул. ”Лотос”, ул. ”Вратцата”, комплекс на слепите на ул. ”Ландос”, в парка срещу пазара на ул. ”Босилек”?

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679