Паркове няма, а общината продължава да разпродава града

Само пред 2019г. администрацията вади на пазара 280 732 кв. м.-площ, надвишаваща 17 пъти парка до хотел „Санкт Петербург“, който гражданите бранят.

В Програмата за управление и разпореждане на общинската собственост в Пловдив за 2019 г. ръководството на града е планирало да продаде поредните 6 имота, които попадат в междублокови пространства в районите „Централен“, „Южен“ и „Северен“.

Категорично не сме съгласни. Затова внасяме предложение тези общински имоти да бъдат извадени от програмата. Става дума за имоти с обща площ от близо 5 дка, които общината иска да продаде на търг до края на годината.

Статистиката показва, че районите „Централен“, „Южен“ и „Северен“ са най-ощетени от зелени площи. Общият устройствен план (ОУП) предвижда по 20 кв.м. зеленина на човек, докато хората в „Южен“ разполагат само с по 1,6 кв.м. В „Северен“ са 4 кв.м. на човек, а в „Централен“ са повече – 14,3 кв.м., но това е основно заради Цар-Симеоновата градина  и Дондуковата градина и двата хълма – Младежкия и Бунарджика. И въпреки това отново е под нормата.

Спиране на сделките

„Съюз за Пловдив“ настоява да не се продава парцелът от 1300 кв. метра на ул. „Тракия“ и ул. „Христо Станчев“ в район „Централен“. Той е близо до Медицинския университет и само на метри от жилищен блок. Кварталът ще остане без въздух, ако и този имот се застрои.

Фрапираща е планираната продажба на 2500 кв. метра на бул. „България“ до жилищен комплекс „Язов“ в район „Северен“. Преди две години в пространството между два 11-етажни  блока бяха направени паркинг и фитнес площадка. Сега общината иска да затрие тази своя инвестиция в интерес на хората, за да удовлетвори нечий частен интерес.

Настояваме за изключване от списъка за продажба и на четирите съседни имота на ул. „Репин“ и „Спартак“, които се намират в район „Южен“ и образуват каре с обща площ един декар. Очакваната продажба и последващото застрояване ще отнемат едно от малкото пространства за отдих и паркиране. На това място трябва да има градинка с детска площадка, пейки, фитнес, а не пореден бетонов мастодонт.

Удобната заобиколна схема

Ликвидирането на съсобствеността се превърна в удобна схема, която заобикаля провеждането на търг и осигурява купуването на общински имоти на ниски цени. Първо общината влиза в съсобственост с частно лице, а след време общината прекратява тази съсобственост винаги в полза на частното лице.

По същата схема тази година администрацията предвижда да се раздели и със зеленото предблоково пространство на ул. „Иларион Макариополски” № 26-28 е имот, от който общината притежава 5/6 и се води на ул. „Марин Дринов” №17.

“Съюз за Пловдив“ настоява общината да стане собственик на имотите като прекрати съсобствеността в своя полза и така да гарантира дългосрочно обществения интерес.

Хаотична разпродажба

В продължение на години Община Пловдив разпродава ценните си имоти и този процес изглежда безконтролен и стихиен. Жилищните квартали се презастрояват масово. Общината масово разпродава общинските терени и одобрява проекти, без да отговарят на нормалните условия за живот на хората. Съвременните правила на градоустройство изглежда са непознати на властта.

В резултат на хаотичното разпродаване на имоти, плътно до съществуващите жилищни блокове се изграждат нови. Сградите са толкова близко, че съседите могат да си разменят по чаша кафе през терасите.

В последните 8 години разпродажбите също са стряскащи. Ето ги в квадратни метри:

  1. През 2012 г. са предложени за продажба 13 508 кв.м.;
  2. През 2013 г. са предложени за продажба 11 933 кв.м..;
  3. През 2014 г. са предложени за продажба 46 451 кв.м.;
  4. През 2015 г. са предложени за продажба 79 355 кв.м.;
  5. През 2016 г. са предложени за продажба 59 991 кв.м.;
  6. През 2017 г. са предложени за продажба 13 400 кв.м.;
  7. През 2018 г. са предложени за продажба 39 507 кв.м.;
  8. И през 2019 г., като за последно, са предложени за продажба 280 732 кв.м.;

 

Тази политика краде от децата ни.

Предвидените за продажба над 280 дка за тази година са 17 пъти повече от площта на парка до хотел „Санкт Петербург“, който гражданите трети месец бранят от застрояване. Продавайки тези общински имоти, ние лишаваме следващите поколения от правото да ги използват. Градът се свръхзастроява, ежедневно губим терени, на които бъдещите поколения биха могли да изградят паркове и детски площадки. Доволни са само близките до властта строителни предприемачи, а общината изцяло е забравила своето задължение да гарантира чист въздух и качество на живота на своите граждани и техните деца.

Не е ли време да сменим посоката?

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679