„Съюз за Пловдив“ предлага: Сесиите на Общинския съвет да се предават на живо – онлайн

Излъчването в интернет гарантира повече прозрачност в работата на местната власт, счита Евелин Парасков

Сесиите на Общинския съвет, както и всички обществени обсъждания, семинари, празници, обучения и награждавания, които се провеждат в залата на градския парламент, да се излъчват на живо в сайта на Община Пловдив и в социалните мрежи – Facebook  и YouTube. Това предложение внася за гласуване зам.- председателят на Общинския съвет Евелин Парасков от името на групата на „Съюз за Пловдив“.

За директно предаване в интернет в бюджета за 2019 г. трябва  да бъдат осигурени 38 000 лева, от които 20 000лв. за закупуването и монтирането на техника и 18 000 лв. за заплащане на технически лица, които да обезпечат процеса.

„Работата на Общинския съвет трябва да е публична и прозрачна. Излъчването на сесиите е напълно  възможно, лесно и няма да е никак скъпо, а ефектът ще е голям. Нормативната база позволява всеки гражданин и представители на медии да заснемат всичко, което се случва в залата на ОбС“,  подчертава  Парасков. 

През последната година сесиите се предаваха на живо в социалните мрежи  по инициатива на „Съюз за Пловдив“. „Направихме го, за да покажем, че директното излъчване е възможно и полезно за пловдивската общественост. Това обаче  е работа на общинската власт“,  считат съветниците и напомнят, че тази практика вече е въведена в много общини в България.

Гражданите имат право на директен достъп до информация за обсъжданията и решенията, които се взимат от най-важния орган на местното самоуправление – Общински съвет. Интернет и социалните мрежи  промениха света, в който живеем. Днес голяма част от ежедневните  активности протичат онлайн – кореспонденцията, банкирането, потреблението, медиите. Бизнесът и предприемачеството са немислими,  без да използват възможностите на интернет и социалните мрежи.

„Всички говорим, че са необходими мерки за справяне с масовата манипулация и фалшивите новини, a предаването на сесиите и обществените обсъждания на живо е една такава мярка. Стриймът на видео съдържание е една от най-популярните дейности в интернет. С изключителни темпове тази технология  прави информацията много по-достъпна. Колкото  някои политици и да се страхуват от прозрачността при вземането на важните решения в града и страната  ни,  тя ще настъпи“, коментира Евелин Парасков.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

Дани Каназирева, кандидат за кмет на Пловдив от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ: Социалната помощ трябва да е за хората, а не за приятелите на властта

Дани Каназирева, кандидат за кмет от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ: Умно планиране на ремонтите и строг контрол върху качеството

Арх. Димитър Джугаланов, кандидат за районен кмет на „Централен“ от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ : Време е да защитим паметниците на културата в Пловдив

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679