Дани  Каназирева: Спешни 100 000 лв. за Хуманитарната  гимназия, иначе 2 хиляди деца са в опасност

Община Пловдив бави повече от година задължителния ремонт, предписан от Министерството на културата

Сградата на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и Основно училище „Княз Александър I“ се нуждае спешно от основен ремонт, защото е в много лошо състояние и е опасна за децата. Това е позицията на председателя на групата на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.
От “Съюз за Пловдив” внасят предложение до Общинския съвет, с което настояват Община Пловдив да осигури от бюджета си 100 000 лева за изготвяне на проект за реставрация на фасадата, смяна на   дограмата, ремонт на покрива и всички други необходими дейности.
„Бившата Първа мъжка гимназия е паметник на културата и е една от най-емблематичните сгради в града ни. Още миналата година Министерството на културата издаде предписание за задължителен ремонт. До този момент никой не изпълнява това разпореждане. Недопустимо е да харчат милиони за гостите на „Пловдив 2019“, а за училището на децата на Пловдив да няма нито един лев“, смята Каназирева.
Общинското ръководство много добре знае колко е наложителен ремонтът на гимназията, защото са подадени редица сигнали до Община Пловдив, Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.
Още на 6 февруари 2018 г. главният инспектор в Инспектората за опазване на културното наследство арх. Слави Славов извърши оглед и записа в протокол, че на много места мазилката е подкожушена и декоративните елементи са повредени. Корнизите са особено опасни, защото могат да се откъснат цели елементи и да застрашат живота на учениците. Дограмата е в окаяно състояние, а част от улуците са с течове, въпреки скорошния им ремонт. Неповторими детайли по стълбището и в актовата зала са повредени от плесен и влага.
„Влагата унищожава оригиналните орнаменти, създадени от художниците Иван Мърквичка и Антон Митов, предупреждават експертите. Не може така лекомислено да похабяват историческото наследство на Европейската столица на културата“, възмущават се съветниците от “Съюз за Пловдив”.
Те напомнят, че в началото на 2018 г. на Община Пловдив е дадено указание да обезопаси най-опасните зони. На кмета е разпоредено да назначи комисия, което той прави чак три месеца по-късно, на 16 май. Общинската комисия, начело с главния архитект на район „Централен“, потвърждава заключенията на Инспектората. Тя дава 90-дневен срок за изготвяне на проект за ремонт и реставрация на гимназията. Година по-късно това не е направено.

„Законът на културното наследство задължава собствениците на недвижими културни ценности да полагат грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане. Сградата на Хуманитарната гимназия е общинска собственост и Община Пловдив носи отговорност за нея. Бездействието им обаче излага на риск 2000 деца, които се обучават в двете училища, и съсипва този архитектурен паметник“, категоричнa е Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679