Дани Каназирева: Отпадат големите глоби за реклама върху витрината

„Съюз за Пловдив“ наложи 4-месечен гратисен период и само предписание, без глоба, при първо нарушение. 

 

Търговците няма да бъдат глобявани още първия път ако рекламите върху техните витрини не отговарят на изискванията на новата Наредба за рекламната дейност. Освен това ограниченията ще важат само в центъра на Пловдив, където са повечето паметници на културата.

Това е резултатът от предложенията на „Съюз за Пловдив“ в проекта за нова наредба за рекламната дейност, която администрацията публикува за обществено обсъждане.

„Имаше опасност тази наредба да се превърне в удар срещу търговците, но успяхме да предотвратим това с диалог. Направихме нашите предложения, общината прие част от тях и резултатът е, че ще имаме нови и по-добри правила за рекламната дейност, без това да е изцяло за сметка на дребния бизнес“, обясни Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ предупреди за предвидените първоначално големи глоби още при първо неизпълнение и за налагането на ограничения върху рекламите в целия град. В актуализирания проект за наредба за рекламната дейност тези опасности са отстранени. Ето приетите по предложение на  “Съюз за Пловдив“ промени:

–        В целия град отпада ограничението за рекламна площ в зоната на партерното остъкляване, а само в центъра на Пловдив ще има изискване рекламата да е до 20% от витрината, което е по изискване на Националния институт за недвижимо културно наследство.

–        Няма да има глоба, а само предписание при установяване на първо неизпълнение на изискванията на наредбата.

–        Налагане на минималната предвидена глоба при неизпълнение на предписанието.

–        Много по-ниски глоби от първоначално предложените от общината – от 100 до 1000 лв. за физическите лица (вместо предвидените от 100 до 5000 лв.) и от 500 до 5000 лв. за юридическите лица (вместо предвидените от 1000 до 50 000 лв.).

–        4-месечен гратисен период, в който търговците – и то само в центъра, ще бъдат информирани за новите изисквания и ще имат време да се съобразят с тях.

„Не спираме да повтаряме, че Пловдив има нужда от диалог. Този пример е достатъчно показателен – прочетохме първоначалния проект, консултирахме се с търговците и експертите, предложихме нашите аргументи и постигнахме по-добър резултат за пловдивчани“, обясни Каназирева.

Предстои още работа по два текста в проекта за наредба, които да намалят административната тежест върху бизнеса в процедурите по изкарване или подновяване на разрешителни за поставяне на реклама. Основната цел е да бъде избегнат субективния елемент при решението на кои фирми да се подновят и на кои да не се подновят разрешителните. Това ще даде още сигурност на търговците.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679