Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Събарянето на Партийния дом за Опера е класически пример на сметка без кръчмар

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ няма да подкрепят предложението за отреждане на парцела под бившия Партиен дом на пл. „Централен“ за Център за музикално-сценично изкуство.

„Несериозно е да взимаме прибързано решение, без да има отговор на редица въпроси. Каква е готовността на Община Пловдив и фондация „Дом за Пловдивската опера“ да финансират събарянето на бившия Партиен дом, проектирането и строителството?  Колко ще струва изграждането на Центъра за изкуство? Кой ще поеме разходите? Къде ще отидат хората от държавните и общински служби, които в момента работят там? Общината няма отговор на нито един от тези въпроси, а тръгват направо да събарят. Това е класически пример за сметка без кръчмар“, коментира председателят на групата Дани  Каназирева.

Съветничката напомня и друг проблем – сградата не е изцяло собственост на Община Пловдив, а държавата също има вещни права върху бившия Партиен дом. В сградата е и Концертната зала, която е предоставена на Държавна опера-Пловдив. Позиция на държавата обаче не е търсена и едноличното решение за събаряне на сградата ще вкара Пловдив в излишни конфликти.

„Съюз за Пловдив“ напомня, че именно по настояване на фондация „Дом за Пловдивската опера“ Министерството на културата обяви архитектурен конкурс за реконструкция на Концертната зала. Сега е необяснимо защо фондацията, в която участват авторитетни пловдивчани, се отказва от този вариант.

„Решението за събаряне очевидно е прибързано. Ние не знаем какви са причините за това бързане, но сме длъжни да предпазим Пловдив от пореден скок в неизвестното, от огромни разходи и конфликти с държавни институции. Особено на фона на провала на необмислената и прибързана идея за опера в Панаира. Призоваваме за широка дискусия с точни финансови разчети, а не сметки на око. Освен това, не вярваме на думите, че събарянето на Партийния дом и изграждането на нова сграда щяло да бъде по-евтино от ремонта. Помним първата цена за „Колодрума“ и помним как сметката излезе пет пъти по-скъпа. Добре е едно управление да бъде запомнено с това какво е построило, а не какво е съборило. Затова няма да подкрепим предложението.“, обясни Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ приема и аргумента на Камарата на архитектите – Пловдив, че парцелът от три декара е недостатъчен за Опера и места за паркиране, които трябва да бъдат осигурени за публиката. При строителство със сигурност ще бъдат открити археологически останки, което ще се превърне в поредната пречка.

„Добре е Операта да има своя и удобна сграда. Но ако не са осигурени средствата, ако няма експертен анализ и ако няма готов проект, хубавата идея ще бъде обречена. Нищо от това не виждаме в предложението от една страничка“, подчертава Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

Дани Каназирева: Община Пловдив напълно забрави детските градини и ясли

Дани Каназирева: Свободният и мислещ гражданин е нашият съюзник

Kаназирева сезира прокуратурата за бариерата на Гребната база

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679