Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

Защо павета и чакъл се депонират край брега на Марица в района на магазинн „Била“, пита кмета общинската съветничка

Общинската съветничка от „Съюз за Пловдив“ Гергана Стоянова внася питане до кмета  защо на бул. „Марица –юг“ се депонират строителни отпадъци.

Повод за питането са множество сигнали, подадени от пловдивчани, които живеят до магазин „Била“. Хората са възмутени, че месеци наред под прозорците и терасите на техните блокове се складират павета, чакъл и пясък. Постоянно вървят камиони и се вдига шум, а при най-малкия вятър във въздуха се носят мръсни облаци прах.

„Само на няколко метра се намира крайбрежната алея, която би трябвало да служи за отдих. Вместо да почиват,  хората заобикалят строителната площадка. Тя не се оросява, което също е в грубо противоречие с общинската наредба“, напомня съветничката.

Живеещите в квартала очакват паветата да се преместят, а теренът да се изчисти.

„Не е редно в междублоковото пространство, където играят деца, да се разкрива депо  за строителни материали“, коментира Стоянова. Тя настоява да получи отговор чия собственост е теренът, коя е фирмата, която извозва на това място павета и чакъл, и на какво основание е разрешено междублоковото пространство да се ползва за депо.

Кметът трябва да отговори и на въпроси къде се съхраняват паветата, извадени от булевардите при ремонт, и каква отчетност се води за тяхното опазване и използване.

„Депото на бул. „Марица юг“ няма охрана и всеки може спокойно да натовари камион с павета и да си тръгне, за да си направи настилка в двора на вилата“, дава пример Гергана Стоянова.

Ето и въпросите на „Съюз за Пловдив“ до кмета:

  1. Чия собственост е теренът, върху който се депонират строителните отпадъци?
  2. Коя е фирмата, която извозва на това място павета и пясък?
  3. Издадено ли е разрешение за депониране на строителните отпадъци върху терена и ако такъв документ има, на какво основание е издаден?
  4. В какъв срок строителните отпадъци ще бъдат премахнати и кога ще се изчисти замърсеното междублоково пространство?
  5. Къде се съхраняват паветата, извадени от булевардите при ремонт?
  6. Каква отчетност се води за количествата от тази пътна настилка и кое е длъжностното лице в Община – Пловдив, оторизирано да контролира стопанисването на паветата?
  7. Защо депото на бул. „Марица ЮГ“, откъдето всеки може да си натовари камион с павета и да си тръгне, няма охрана и контрол?

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

Дани Каназирева: Спрете тегленето на нов заем за 13 млн. лв.

Дани Каназирева: Отиват си, а харчат като за последно

Дани Каназирева: Община Пловдив напълно забрави детските градини и ясли

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679