Дани Каназирева предлага: Данък МПС да се намали поне до нивата в София

Наредбата отново е антиекологична – наказва чистите и поощрява мръсните коли

Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева  внася на сесията днес предложение данък МПС в Пловдив да се намали поне до размерите, които плащат собствениците на автомобили в София.

„Наредбата, подготвена от администрацията,  трябва да бъде коригирана, защото нито е финансово обоснована, нито има екологична насоченост. Данък МПС за община  Пловдив се определя  несправедливо и в противоречие с всякаква  здрава логика“, изтъква Каназирева.

Съветничката посочва два парадокса в Наредбата. Първият е, че ако тарифата се гласува в Общинския съвет,

пловдивчани отново ще плащат по-висок данък МПС от София,

Стара Загора, Бургас и други големи градове. Съветниците от „Съюз за Пловдив“ четири поредни години – 2012, 2013, 1014 и 2015-а – предлагаха да се намалят  неоснователно завишените ставки, но Общинският съвет и администрацията нито веднъж не ги подкрепиха.

Сега по същия начин пловдивчани ще плащат повече пари за колите си от софиянците.  За автомобили 100 конски сили до 5 години  в Пловдив  ще начисляват 105 лв., в София – 55 лв. За същите коли, но на възраст от 5 до 10 г. данъкът за пловдивчани е 68 лв., а за софиянци – 36 лв.

За автомобили с мощност 140 конски сили до 5 г.  данъкът в Пловдив е 142 лв., в София – 104 лв. За коли 110 конски сили от 15 до 20 г. данък  МПС за Пловдив е 131 лв., за София – 89 лв.  Собствениците на автомобили 204 конски сили от 5 до 10 г. трябва да внасят 344 лв., ако те са регистрирани в Пловдив.  В София за същите коли данъкът е 217 лв.

Предложението на „Съюз за Пловдив“ е данък МПС да се изравни поне с нивата в София.

Вторият парадокс в Наредбата е противоречието в коефициентите за екологичност. В закона  са посочени ниска и висока граници, в които общините имат право да определят коефициента с цел  замърсителят на въздуха да плаща повече.

В Наредбата на Община Пловдив цялата философия е сбъркана. 

За колите с най-ниска екологична категория евро 1 и 2 е избран минималният коефициент 1,1, макар че законът дава диапазон от 1,1 до 1,4.

За автомобили евро 5 и 6 , които най-малко замърсяват въздуха, също не се предлагат адекватни данъчни стимули. За коли евро 5 законът определя границите  на  коефициент от  0,60 до 0,80, а Община Пловдив взима горната граница от 0,80. За евро 6 също  се определя  най-високия коефициент 0,60 при диапазон от 0,40 до 0,60.

„В столичната община залагат на минималния коефициент, докато в нашия град отново  си поставят като основна цел да напълнят бюджета с по-високи данъци. Не го приемам. Никой не може да ме убеди, че тази политика е правилна.

Това не е мярка за по-чист въздух“, категорична е Каназирева.

Съветничката напомня, че  годишно от данък МПС  общината събира 20 млн. лв, които трябва да се инвестират в пътната инфраструктура.

„За четиригодишен мандат това са 80 млн. лв. Това са много пари, които потъват в общия кюп. Затова улиците са с дупки, има голям проблем с паркирането, нова инфраструктура не се изгражда. Настояваме, както и във всички предишни години, парите от данък МПС да се инвестират целево в поддръжка, разширение и строителство на нови пътища в града ни “, коментира  Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679