Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Защо ремонтът на „Бунарджика“ поскъпна четири пъти?

От половин милион лева стойността е нараснала на 2 млн. лева без икономическа обосновка

 

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков отправи питане до кмета Иван Тотев с настояване за точна и ясна информация за четворното поскъпване на предстоящия ремонт на парка „Бунарджика“. Първоначалните оценки на общината за 500 хиляди лева, а сега е обявена обществена поръчка за 2 милиона лева.

„Подкрепяме инициативата да се даде нов живот на тази безценна природна забележителност. Но отново наблюдаваме многократно завишаване на цената на проекта. Как така веднъж оценяваш една работа за половин милион, а малко след това парите скачат на 2 милиона? Тепърва предстои да разберем дали това е окончателната сума или ще има поредно увеличение“, коментира съветникът.

Според Евелин Парасков, администрацията на район „Централен“ не успя да обясни повечето от предвидените разходи по време на обсъждането на проекта, което се проведе на 8 август.

На 21 август беше последният ден за подаване на оферти за облагородяването на парка. Една единствена фирма е подала документи, която предстои да бъде избрана.

„Хората все повече се интересуват от ефективността на похарчените публични средства, особено когато става дума за такива емблематични обекти като парка „Бунарджика“. Там не може да се извършват мащабни проекти, защото мястото е паметник на парковото изкуство. Разрешени са само ремонти на съществуваща инфраструктура. Има нужда от чистота, осветление, достъпност и контрол от страна на властите. Не виждаме никакви основания за това драстично увеличение на бюджета и искаме да получим обяснение“, казва Евелин Парасков.

Съветникът от „Съюз за Пловдив“ настоява да получи отговор дали преди да обяви поръчката администрацията е направила анализ на съществуващата електропреносна мрежа и  водоснабдяването на хълма, ще бъде ли монтирано видеонаблюдение и дали ще се извърши укрепване  на подпорните стени и обезопасяване  на опасните скали на „Бунарджика“.

 

Въпросите на Евелин Парасков и съветниците от „Съюз за Пловдив“ към кмета:

 1. Какво наложи четворното увеличение на бюджета за ремонтните дейности на „Бунарджика“?
 2. За сметка на кои пера от бюджета на Община Пловдив ще се дофинасира ремонтът?
 3. Направен ли е анализ на съществуващата електропреносна мрежа и каква част от нея е годна за ползване?
 4. Направен ли е анализ на съществуващата водопреносна мрежа и каква част от нея е годна за ползване?
 5. Как ще бъде регулирано движението на МПС-та и какви средства за контрол предвиждате?
 6. Предвижда ли се видеонаблюдение и с кои органи ще бъдат свързани камерите? Къде и кой ще обработва информацията от тях? Предвиждат ли се постове на Общинска охрана?
 7. Предвижда ли се изграждането или възстановяването на тоалетни и чешми?
 8. Ще бъде ли извършен ремонт на тенис кортовете на хълма?
 9. Колко квадратни метра настилка е предвидено да бъде подменена и в кои части на хълма и при каква цена за квадратен метър?
 10. Предвидени ли са ремонт или подновяване на електропреносната мрежа?
 11. В обществената поръчка включени ли са ремонт или подновяване на водопреносната и канализационна мрежа?
 12. Какво покритие се предвижда да има безжичната интернет мрежа? Какви ще са гарантираните скорости на трансфер и техническите средства за изпълнението? Кой ще е доставчик на услугата и колко смятате да са разходите за тази услуга на годишна база?
 13. Ще се извършва ли обезопасяване и укрепване на подпорните стени и скали и на кои места?

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

Дани Каназирева: Община Пловдив напълно забрави детските градини и ясли

Дани Каназирева: Свободният и мислещ гражданин е нашият съюзник

Kаназирева сезира прокуратурата за бариерата на Гребната база

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679