Дани Каназирева: Не можем да подкрепим поредния бюджет на празни обещания

„Съюз за Пловдив“ няма да гласува за предложението, за периода и за 2019 г. важните проекти ще останат само на хартия

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ не трябва да подкрепят бюджета за 2019 г., подготвен от администрацията.

„Предложената финансова рамка е като всички предишни – в нея няма никаква идея за бъдещото развитие на града. Повече пари в брой се заплащат и осигуряват служители – общо 170 милиона лева, а 76 милиона ще бъдат похарчени за помощ. Това не е никаква политика, а обществото за града ни. Приходите по традиция и от високите данъци и такси, които се отнасят до пловдивчани и от разпродажба на общински имоти. Най-вече за нова инфраструктура, която е предназначена за покриване на цената и евентуалното разширяване на осесените булеварди и улици, трябва да се търси решението.

„Съюз за Пловдив“ има няколко основни аргумента, които не са необходими за гласуване за предложения за бюджет:

Първо, това са поредни празни обещания.

Администрация спазва традицията си да залага в бюджета на проекти, които са обещани, но не се изпълняват. Пример за това е пробивът „Модър-Царевец“, за който са планирани само 1,2 млн. Евро. лв. при прогнозна цена 12 млн. евро. лв. Това означава, че и тази година проектът няма да бъде реализиран. Съвети същата причина няма да сте готови за олимпийски плувен басейн, реконструкция на Дондуковата градина, кино „Космос“ и стадион „Пловдив“.

В бюджета не са предвидени средства за такива важни инфраструктурни проекти като разширението на бул. „Васил Априлов“ и Коматевско шосе. Няма пари и за Голямоконарско шосе, въпреки че още преди пет години общината обеща реконструкцията. Напълно не е обещание за нов мост над Марица на бул. „Копривщица“.

„Това означава, че и през настоящата година няма да има нито една реална стъпка за обръщане на трафика“, подчертава Каназирева.

За воден цикъл, който е отдаден на възстановяване на общините, в бюджета на Пловдив се извършва само 1 млн. Евро. лв. Това е смешно малък размер при разпределение, за да спечели проект на стойност 115 млн. Евро. лв.

Второ, отказват диалог.

Предлага се в срок над 30 години за всички райони на Пловдив, които са приети и гласувани. Но от всичко това реалната начална част е само на един проект – ремонт на детската градина „Еделвайс“ в район “Тракия”.

„Приемайте предложения, само за да хвърлите прах в очите на хората. След това нищо не изпълняват “, казва Канасирева. В този случай има неуспешни милиони средства за нереализиране на обекти. Съответно, това е доказателство за лошо планиране и слабо управление.

За тази година „Съюз за Пловдив“ се предлага за финансиране на 16 важни инфраструктурни проекти, които не са включени в бюджета. Средно обектите за реконструкция и разширяването на бул. „Марица – север“, бул. „Дунав“ и ул. „Даме Груев“, продължение на бул. „Македония“ и бул. „Свобода“, изграждане на автомобилен подлез до Водна палата, проучване на надграждане или преместване на Бетонен мост.

„Тези обекти ще улеснят трафик, но очевидно те не са сред приоритетите на Община Пловдив“, посочва Каназирева.

Трето, отново ни се предлага само скъп асфалт

Проектите за бюджетна проверка, че администрацията не е длъжна да хармонизира данъците за плащане на разходи по улиците и булевардите. Те са лесни, на фирмите се плащат огромни пари, но хората не получават нито един метър нова инфраструктура. Така се харчат всички налични пари, а проблемите се отлагат за следващия мандат с идеята „друг да се оправя“. Тази година от собствениците на МПС в бюджета се чакат 21,5 млн. Евро. лева. Тези средства са достъпни за няколко нови булеварда.

Община Пловдив продължава и друга порочна практика. Само за тази година за продажба се предлага 280 732 кв.м. общински имоти, от които 240 000 кв. м. в Югоизточна промишлена зона „Тракия“. Да се съхранява от тях. А утре няма да има нито един терен, на когото да построи нов парк, детска градина или ясла.

„Тази политика не е измислена сега. Така управлява всички кметове в последните мандати – „консумират“ града ни и продават всичко, което Пловдив притежава. А събрайте пари се харчат без никаква визия за развитие на града и в дългосрочен план. Няма как да подкрепите такава политика “, категорична е Каназирева.

Освен това и още една причина, последната от които не е подкрепена от бюджета, е парите за почистване на Пловдив се увеличават всяка година. През 2019 г. вече се залагат 36 млн. евро. лв. В последните 10 години парите за боклука скочиха с над 10 милиона. За сравнение, във Варна за почистване се харчи 30 милиона, когато населеното място е комисионер в Пловдив, но пък територията е по-голяма, а през лятото на годината се намира населеното място.

„Очевидно тази политика не е в интерес на Пловдив и ние сме категорично против нея“, коментира Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679