Дани Каназирева: Категорично против поредния удар върху малкия и среден бизнес

Община Пловдив готви произволно поскъпване на платеното паркиране в целия град

„Съюз за Пловдив“ е категорично против поредния ценови удар, подготвен от Общината. Става дума за предложеното поскъпване на платеното паркиране в новата Наредба за местните такси и цени на услуги.

Поскъпването на т.нар. служебен абонамент ще бъде между 50 и 68 %. Така представителите на дребния бизнес ще трябва да плащат вече по 200 лева на месец вместо досегашните 120, ако търговският обект се намира в централната градска част – поскъпването е 68%. Ударът ще засегне най-сериозно офиси и магазини, които са извън синята зона.

„Ние няма да подкрепим в никакъв случай това произволно решение, защото в него няма никаква логика – най-голямото поскъпване е за търговците извън синя зона, т.е. целта на общината не е да осигури повече места за паркиране. Единствената цел е да тормози бизнеса с все по-високи такси и данъци“, коментира Дани Каназирева, председател на групата съветници на „Съюз за Пловдив“

Поскъпването на служебните абонаменти засяга най-много обектите в крайните квартали, извън центъра на Пловдив. За 1-ва зона цената се вдига на 150 лева на месец вместо досегашните 96 – поскъпването е цели 56%. За 2-ра и 3-та зона абонаментът става 90 лева вместо досегашните 60 (поскъпване с 50%). За 4-та зона цената скача на 60 лева месечно вместо 36, което е рекордно поскъпване с 64%.

„Не разбирам каква е целта да се удрят работещите хора, които си плащат и без това достатъчно високи данъци и такси. Тази ценова политика е лишена от всякаква икономическа логика“, категорична е Каназирева. Тя напомня, че в последните години поскъпването притиска малкия и средния бизнес от всички възможни посоки –  нагоре се покачват данъците, таксите, наемите на общинските терени, тротоарното право, паркирането в синя зона, а сега и служебните абонаменти.

„Това  по никакъв начин не стимулира и не помага на хората, а само ги ощетява“, смята съветничката.

Експертите на „Съюз за Пловдив“ прогнозират, че поредното поскъпване няма да сложи ред в паркирането и няма да осигури повече паркоместа, но може да доведе до масов отказ от тази услуга и намаляване на приходите на общината.

„Това е поредна грешна стъпка на общината по темата с паркирането. Провалиха се с отдаването на паркоместа пред блоковете в кварталите. Не са построили нито един многоетажен паркинг в центъра. Искат само да събират повече пари и не се интересуват от последствията“, припомни Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ предупреди още преди няколко години, че няма как да се теглят банкови заеми, без да се увеличават данъците и цените на услугите. Новото поскъпване е поредното доказателство и нищо чудно много скоро Община Пловдив пак да прибегне към този „спасителен пояс“, за да изплаща милионите от джобове на пловдивчани Съветниците от „Съюз за Пловдив“ призовават своите колеги от другите политически сили да не приемат предложеното поскъпване.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

Дани Каназирева: Община Пловдив напълно забрави детските градини и ясли

Дани Каназирева: Свободният и мислещ гражданин е нашият съюзник

Kаназирева сезира прокуратурата за бариерата на Гребната база

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679