Дани Каназирева: Събарянето на Бетонен мост ще блокира живота на хиляди граждани

Проектът на НКЖИ е писан на коляно с единствена цел – бързо да се похарчат европейски пари, считат съветниците от „Съюз за Пловдив“

 

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ няма да подкрепят изменението на плана за нова улична регулация във връзка с изграждането  на пробива под Централна гара.

„Всички ние искаме да има директна транспортна връзка между районите „Централен“ и „Южен“, но проектът на НКЖИ е неприемлив и нецелесъобразен, защото няма икономическа обосновка и финансов  анализ. Не гарантира  безконфликтен трафик, а напротив – силно ще го затрудни, и  противоречи на обществения интерес. На практика той е неосъществим в близките няколко години“, коментира председателят на групата Дани Каназирева.

Съветниците са категорични, че не може  да става и дума за разрушаване на Бетонния мост, преди да бъде осигурена адекватна алтернативна връзка между районите „Южен“ и „Централен“.

Решението на НКЖИ  – първо се събаря мостът, а след това някой ден се строи подлез под гарата –  ще  блокира по недопустим начин над 100 хиляди души, живеещи в район „Южен“, а също така и на още десетки хиляди, които ежедневно идват в града ни от Родопската яка и Асеновград.

„Създава се впечатление, че този  проект е писан на коляно и че единствената цел на НКЖИ е  да се премахне  Бетонния мост, който пречи за модернизацията на ЖП възел, за да се усвоят едни пари. Това ще създаде  огромни проблеми за града ни, което в никакъв случай не трябва да се допуска“, счита  Каназирева.

Съветничката напомня, че е редно при отчуждаването на частните имоти да се заложи на диалога със собствениците и компромиса, което липсва в подхода на настоящата власт. Практиката показва, че през последните два мандата отчуждителните процедури са сериозна и основна пречка за реализиране на проектите. Изкупуването на  парцели на бул. „Северен“ и Коматевско шосе се забави с години.

В новата  улична регулация на  бул. „Македония“  попадат къщи, което неизбежно ще доведе до продължителни съдебни дела и ще попречи на  строителството на  пробива под гарата.

Според нея  неудачите при проектирането на пробива се дължат на липсата на диалог между НКЖИ и Община Пловдив. „Учудвам се, че кметът на града разбира за проблемите в проекта, едва след като буквално е накаран от опозицията да организира среща с представителите на НКЖИ“, недоумява Каназирева.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ предлагат  на експертно ниво да бъдат обсъдени и други варианти. Един от тях е изграждане на  транспортна връзка  при бул.“ Цар Борис III  Обединител“  и ул. „Заводска“  зад Сточна гара. Бул. „Македония“ също трябва да продължи до бул. „Александър Стамболийски“,  както  още през миналата година предложи  „Съюз за Пловдив“. Дори и да бъде разширен,  бул. „Македония“ се затапя при  бул. „Никола Вапцаров“.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679