Арх. Димитър Джугаланов, кандидат за районен кмет на „Централен“ от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ : Време е да защитим паметниците на културата в Пловдив

Трябва да опазим безценното антично наследство на града ни

„Сградите със статут на паметници на културата могат да бъдат запазени, ако се изпълнява Законът за културното наследство. Още през 2009 г. нашият кандидат за кмет на Пловдив Дани Каназирева внесе  в Общинския съвет  предложения за приемане на работеща Наредба в изпълнение. От този момент досега тя многократно е  предупреждавала за негативните последствия, каквито за голямо съжаление се случват.

В Закона са разписани ясни правила, които обаче остават само на хартия. Собствениците на паметници на културата по закон са длъжни да полагат необходимите грижи за опазването, съхраняването и поддържането им. В случай на унищожаване на недвижимата културна ценност поради неизпълнение на задълженията им  собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.“, категоричен е арх. Джугаланов

Общината разполага с правомощията

да издаде указания за предприемане на незабавни действия по обезопасяване и съхраняване на недвижимия имот частна собственост, но със статут на паметник на културата. При неспазване на дадените указания Общината има право да извърши всички необходими действия и да впише в своя полза законна ипотека. В случай, че разходите не бъдат заплатени  от  собственика,  Общината може да придобие недвижимия имот – паметник на културата.

Проблемът е натрупван с години,

във всички мандати на общинската и държавна власт  без изключение. Съсипаното и след това cъборено Каблешково училище,  падналите  къщи на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ и „П. Р. Славейков“ в Стария град, нарочно  бутнатият тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 и опожарените четири склада на ул. „Иван Вазов“ ни дават ясен сигнал, че трябва да започнем да решаваме проблема, а не да го загърбваме.

Къщите, вкарани като

апорт във фирмата на Георги Гергов,

вече 13 години са заключени и се увреждат.  Те ще се срутят, ако в Община Пловдив продължават да проявяват незаинтересованост към тези паметници на културата.

За да не се стигне до фатален инцидент, опазването на  сградите – паметници на културата трябва да стане един от приоритети, а спрямо неизрядните собственици да се приложат  радикални мерки.

Частната собственост не блокира по никакъв начин действията на общината нито спрямо паметници на културата, нито по отношение на други

опасни сгради и изоставени строежи,

каквито има в целия град. Единственото, което е необходимо, е добра координация между комисията и районните администрации, които  правят опис на опасните имоти.

Пловдив има безценно антично наследство, завещано ни от времето на Римската империя и разкрито в края на миналия век. Това са археологическите разкопки на древното селище на  Небет тепе, Източна порта, Римския форум и Одеон на Филипопол.

Реставрирани, древните перли ще променят облика на Пловдив.

Години наред обаче  тези  значими археологически обекти  буренясват.

Незабавно трябва да се ускори проектиране на  тези уникални паметници на културата,  проектите  да бъдат представени  за   обсъждане  на  местните гилдии  и да се предвидят средства за  реставрация и експониране,  счита арх. Джугаланов, кандидат за районен кмет от „ Съюз за Пловдив” на район „Централен“.

Нашите решенията от „Съюз за Пловдив“:

  1. Създаване на структура в общината за съхранението на културно-историческото наследство.
  2. Нови ясни и конкретни правила за опазване на частните къщи-паметници на културата и задълженията на техните собственици.
  3. Прекртяване на хаоса с множеството рекламни елементи, които замърсяват визуалната автентична среда.
  4. Сериозен ремонт и реставрация на  общинските къщи със статут на паметници на културата в Стария град и Централната градска част.
  5. Реализиране на проект за реставрация и експониране на археологически комплекс „Небет тепе“ и  Източна порт.
  6. Довършване на Одеона.
  7. Приемане и прилагане на планове за управление на недвижимото културно наследство. Такива няма дори за античния театър и стадион.
  8. Ревизия на  „Пълдин туринвест“, чрез което Гергов взе контрола над Панаира и Стария град, за състоянието на къщите в Стария град, апортирани в дружеството.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679