Дани Каназирева: Властта избяга от сесията и засили съмненията за корупция

“Съюз за Пловдив” иска експертиза за качеството на ремонта и вложените материали

Мнозинството на Тотев и ГЕРБ в Пловдив умишлено провали извънредната сесия на Общинския съвет, на която администрацията трябваше да даде подробен и ясен отчет как са изхарчили 20 млн. лева, предоставени безвъзмездно на Пловдив по Оперативна програма „Региони в растеж“. Управляващите инструктираха своите съветници да не дойдат на заседанието, за да не бъде достигнат необходимия кворум. Така гражданите на Пловдив не чуха как са изхарчени парите за ремонти и благоустрояване в зоната между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Марица юг“. С доклада на зам.-кмета Кацарски, представен часове преди сесията и само от няколко хвърчащи листа, съвсем се оплетоха в лъжите си – от него става ясно, че например ул. „Козлодуй“ е възложена за ремонт по проекта по договор с „Агромах“ ЕООД, по-късно обаче се възлага и изпълнява от район „Централен“ със средства от общинския бюджет, като реално плащането се дублира. Същото се повтаря и при други включени в проекта обекти.

Въпросът е два пъти ли плащаме за ремонт на една и съща улица?

“Бягството засили съмненията за корупция. Поискахме прозрачност, а те отговориха с повече тъмнина. Не уважиха дори многото граждани, които бяха дошли да чуят сами отговорите. Така направиха пропастта още по-дълбока – от едната страна сме хората, които работим и си плащаме данъците, а от другата страна са те, които харчат нашите пари на тъмно. Не може да харчиш над 20 млн. лева и да не се явиш и отговориш на поставените въпроси. Това е недопустимо, коментира инициаторът за свикването на извънредна сесия, Дани Каназирева.

Съветниците от “Съюз за Пловдив” раздадоха на дошлите хора червени “антистрес” сърца, за да осмеят надменното поведение на кмета и екипа му.

“Те са похарчили близо 90 хиляди лева за рязане на ленти и антистрес сърца, с които да популяризират проекта. Не открихме нито един пловдивчанин, който да е получил такъв сувенир. Държим да им го напомним”, обясни Каназирева.

“Съюз за Пловдив” припомни една от критиките си към изпълнението на проекта – че само на малка част от улиците са подменени водопровода и канализацията. Повечето от тях продължават да са с амортизирана подземна инфраструктура от средата на миналия век.

“Само преди седмица нарекох това “бомба със закъснител”. После започнаха дъждовете и всички видяхме, че дори улиците с подменени водопроводи останаха под вода – това са “Лъджене“ и „Георги Мамарчев“. Канализацията на всички от ремонтираните наскоро булеварди не издържа. Предупреждавахме за тази опасност и за жалост се оказахме прави”, каза още Дани Каназирева.

Съветниците припомниха, че са правили много опити за диалог с кмета Иван Тотев и екипа му, но властта винаги е реагирала надменно. Целта на искането на доклад за изпълнението на строително-монтажните работи по проекта бе да се направи анализ на пропуските, за да не бъдат повтаряни. Вместо това управляващите отново избраха конфронтацията.

“Съюз за Пловдив” настоява да бъде възложена и изготвена техническа експертиза от независими външни експерти, която да установи спазена ли е конструкцията на пътя съгласно проекта, да се вземат проби от положените настилки, изпълнени ли са правилно наклоните за отводняване на улиците, както и да се установи какви материали са използвани и какви са заложени по проект.

Нека не мислят, че с неявяването си днес темата е приключена.

Сега започва, още повече, че от самите строителни фирми, които работят на място коментират, че вместо материалите, предвидени по проекта са влагани други, които обаче са два пъти по-евтини“, в заключение заявиха от „Съюз за Пловдив“.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679