Дани Каназирева: Свободният и мислещ гражданин е нашият съюзник

Големият ни опонент е надменното и непрофесионално управление на Пловдив

– Г-жо Каназирева, все повече хора смятат, че техният глас на изборите няма да промени нищо. Съгласна ли сте?

Категорично не съм съгласна. Имаме силата за промяна, нека си спомним откъде започнахме . През 2010 г. тръгнах в политиката съвсем сама, привличах човек по човек и успях да създам и да утвърдя авторитета на „Съюз за Пловдив“, макар че тогава ГЕРБ беше в апогея си. На местните избори през 2011 и 2015 г. направихме сериозен пробив в Пловдив.

  Сега усещам много различна енергия,

каквато нямаше през 2015 г. Наистина е дошъл един момент, когато на хората им е омръзнало от политическото лицемерие, от празните приказки, от бездействието, от липсата на справедливост, заинтересованост и загриженост на управляващите към проблемите на  пловдивчани. Тезата, че гласуването на изборите няма да промени нищо, се внушава умишлено от традиционните партии, включително и чрез медийни манипулации. Целта е твърдите партийни ядра да определят резултатите.

Истината обаче е различна. Манипулациите могат да променят максимум 2-3 % от вота. Когато обаче разликата прескочи 5%, никой не може да я заличи . Затова искам да кажа на всички граждани, че от тях зависи дали ще има промяна в Пловдив. Дори в Турция, която не е член на ЕС, партията на Ердоган загуби местните избори в такива големи градове като Истанбул и Анкара. В Барселона за кмет беше избрана Ада Колау – активист от новосформирана малка партия. Сигурна съм, че и в България идва тази

тенденция – на различния и изненадващ вот,

защото на хората им омръзна политиците да възпроизвеждат един и същи икономически модел на обвързаности и едни и същи лица да ни се поднасят на изборите в нова опаковка.

– Кметът ви обвини, че сте навсякъде, където има проблем в града. Това популизъм ли е, както той твърди?

Популизъм е да се хвалиш с подлези и булеварди, които месеци след ремонта за милиони левове се наводняват при всеки дъжд. Популизъм е, когато се преструваш, че те интересуват хората ,и да не смееш да застанеш лице в лице с  тях . Аз не си спомням кога кметът е имал смелостта да отиде при гражданите и да разговаря с тях, когато има проблем. В „Съюз за Пловдив“ е точно обратното –

изслушваме хората и намираме решения 

на проблемите им. После предлагаме готови решения на общината. Няма пловдивчанин, който да е дошъл при нас с проблем и да не сме му обърнали внимание. Хората ни търсят за всичко – за запазване на зелените площи, ремонти на улици и тротоари, за подлези, за сградата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ние сме единствената организация в Пловдив, която от години активно контактува с хората във всички райони. Аз имам най-малко по пет-шест срещи с граждани на ден и на още 20 отговарям в социалните мрежи. Познавам както големите проблеми на града, така и малките, които са част от ежедневието на всеки пловдивчанин. Кметът е прав – ние сме там, където има проблем. Много е важно всички, които ще се кандидатират за кмет, да разберат основната идея на местната  власт – да си близо до хората. Години наред това липсва в управлението на Пловдив.

– Иван Тотев ли е вашият основен политически конкурент?

Той никога не ми е бил конкурент. Аз не обичам да коментирам личните качества на кандидатите и този път няма да го направя.

Моят конкурент е порочният модел, който Тотев наложи

в управлението на града, защото може не той, а негов наследник да го повтори в следващия мандат. Не само през последните осем години, но и преди това, Пловдив се върти в омагьосан  кръг. Категорично не приемам модела на надменно, недиалогично, непрофесионално управление и липсата на загриженост за хората. Местната власт има две основни задачи. Първата е подготовка и реализация на големите проекти – инфраструктурата, зелените площи, транспорт, подпомагане на местния бизнес. Втората – решаване на по-малките проблеми, свързани с ежедневието на хората.

– Кои са тези проблеми?

Пловдивчани идват при нас за подкрепа с елементарни искания, защото са

изморени да молят многобройната администрация

и тя да не реагира на техните проблеми. Не може в 21 век при бюджет над 300 млн. лева, осигурен  от нашите данъци,  пловдивчани да чакат с години общината да благоволи да им оправи тротоара пред блока, да изчисти градинката, да сложи кошче , пейка или лампа, да асфалтира кварталната улица осеяна с дупки. Това е недопустимо. Не може да се говори за успешен мандат на кмет, ако той не се справя с ежедневните проблеми. Всеки от нас иска като се прибере вкъщи, да е чисто, осветено и подредено пред дома му и да има условия за нормална почивка и игра на децата. Другият етап от управлението е създаване на добра бизнес среда. Аз контактувам с много представители на различни фирми и няма човек, който да не каже, че такова чудо, както е сега, в Пловдив не е имало.

  За всеки документ на бизнеса се създават пречки.

Хората са принудени да чакат и да се молят със седмици и месеци за елементарни услуги. Административното обслужване в Пловдив се нуждае от коренна промяна. Промяна е необходима и в подхода към големите инвестиционни проекти. Задължително трябва да се привлече експертиза, да се спре надписването на   обществените поръчки, които се извършват на огромни цени и при ниско качество, и да се упражнява безкомпромисен контрол на изпълнението на проектите. Това е моята визия за управлението на Пловдив.

– Ще търсите ли съюзници в битката срещу модела „Тотев“? 

Основният партньор на „Съюз за Пловдив“ е свободният, мислещ гражданин на Пловдив. Политическите коалиции не могат да бъдат изграждани на принципа „срещу“  и „против“. Те трябва да имат

положителен заряд за промяна на града 

и промяна на модела на управлението. Всичко друго е компромис и договорка, което отново няма да е градивно за Пловдив. Искаме да имаме партньори, но само на принципна основа, а не на всяка цена. Иначе предпочитам да сме сами, със своята визия и лице, и да зная, че това, което говоря , мога да изпълня, отколкото да правя компромиси и след това да не мога да гледам хората в очите. Смятам, че е възможно да има обединение, което да доведе до желаната промяна. Всичко е въпрос  на разум.

– Говорите за промяна. Това не е ли празна дума, която всички в управлението и опозицията използват?

За другите може и да е празна дума, но за мен промяната означава конкретни действия. Това е кметът да говори с хората, а не да им се сърди. Да харчи умно парите на пловдивчани, а не да прави ремонт след ремонта. Да работи с тези, които разбират, а не с некадърни партийни послушковци. Да направи Пловдив привлекателен за образовани, честни и работливи хора, а не само за зависими от политическата конюнктура. И най-важното е да се гордеем от управлението на Пловдив, а не да се срамуваме. Аз искам да живея в град, в който виждам работата на смислени хора, а не на закачени партийно чиновници. Искам най-после да осъзнаем, че интелигентният град е този, който

подобрява качеството на живота на хората, а не на управляващите.

Искам най-после да има справедливост и равнопоставеност между власт и гражданите. Защото сега едните са горе на високото, а другите са долу и едва ли не са превърнати в крепостни селяни, които имаме само задължения, но не и права да искаме, да питаме и да настояваме. Погледнете всеки един проблем –  похарчените 20 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ при лошо качество, наводнения подлез на ул. „Гладстон“, забавените инфраструктурни проекти за Европейска столица на културата, проваленото електронно обслужване в градския транспорт, неусвоените европейски средства за воден цикъл. Управлението в Пловдив е объркано и промяната е наложителна.

Източник: в. „Марица“

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679