Евелин Парасков: Общината инвестира във фестивалите , редно е и да печели от тях

Кметът да се отчете какви са приходите в бюджета от  „Hills of rock“, „Opera Open“ и „One Dance week“ , настоява съветникът от „Съюз за Пловдив“

Заместник – председателят на Общинския съвет от „Съюз за Пловдив“  Евелин  Парасков  внася питане до кмета какви средства  инвестира Община Пловдив в провеждането на  фестивалите „Hills of rock“ , „Opera open“ , „One dance week“, „One architecture week“ и „One design week“  и какви приходи от тях се връщат в бюджета.

„В публичното пространство не се оповестява  информация за това колко пари  ние,  данъкоплатците, сме инвестирали в провеждането на тези  мероприятия.  Редно е да има прозрачност  какви суми са осигурени за  фестивалите през 2017- а, 2018-а  и 2019 г.  от страна на Общината чрез  фондация „Пловдив 2019“,  тъй като се разходват публични средства“,  мотивира се съветникът.

Той  настоява  да му бъдат предоставени  копия от договорите, които фондация  „Пловдив 2019” е подписала с бенефициентите на трите   най-големи, най-скъпи и най-посещавани събития – „Hills of rock“, „Opera Open“ и „One Dance week“.

Билетите за повечето представления и концерти на тези фестивали  се разпродават до край.  Според публикации в медиите на последното издание на  „Hills of rock“ през 2018 г.  са присъствали над  50 000  зрители, а  тридневният билет струваше 180 лв. „Логично е  след  такъв голям успех в градската хазна също  да има приходи  от продадените билети“, счита Парасков.

„Opera open“ се провежда на Античен театър също при голяма посещаемост.  Фондация „Пловдив 2019“  си партнира с „Държавна опера –  Пловдив“ от 2016 г., като инвестира немалко средства.  „One dance week“  не е от най-популярните мероприятия, но това не му пречи да е сред най-високо финансираните. Фестивалът за модерни танци винаги е бил сред любимите бенефициенти на фондация „Пловдив 2019“. Също така седмицата за архитектура, както и дизайн седмицата,  провеждани от същия организатор,  са неизменна част от културния календар.

„Такива фестивали и концерти в цяла Европа се правят и на пазарен принцип, като организаторите инвестират изцяло парите и  реализират големи печалби. При положение, че Община Пловдив влага бюджетни  средства във финансирането на тези събития, възникват  въпроси какво печели впоследствие и в какво съотношение с партньорите – организатори“, коментира Евелин Парасков.

Ето и въпросите, които общинският съветник отправя към администрацията и фондация „Пловдив 2019“:

  1. Каква сума представлява финансирането от страна на фондация „Пловдив 2019“  на фестивала „Hills of rock“ общо за 2017 г., 2018 г. и 2019 г.?
  2. В какъв размер е финансирането от страна на фондация „Пловдив 2019“ на фестивала „Opera open“ общо за 2017 г., 2018 г. и 2019 г.?
  3. Каква сума е финансирането от страна на фондация „Пловдив 2019“ на фестивала „One dance week“, „One architecture week“ и „One design week“ за 2017 г., 2018 г. и 2019 г.?
  4. Колко билета са продадени за двете издания на фестивала „Hills of rock“ за 2017 г. и 2018 г.?
  5. Колко билета са продадени за двете издания на фестивала „Opera open“ за 2017 г. и 2018 г.?
  6. Колко билета са продадени за фестивалите „One dance week“, „One architecture week“ и „One design week“, общо за 2017 г. и 2018 г.?
  7. В какво съотношение се разпределят печалбите от продадени билети по договорите със „София мюзик ентърпраисес“, „Фондация едно“ и „Държавна опера –  Пловдив“ във връзка с финансираните от фондация  „Пловдив 2019” събития?
  8. Моля да ми бъдат предоставени копия от договорите, които фондация „Пловдив 2019” е подписала с бенефициентите на трите най-големи, най-скъпи и най-посещавани събития.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679