Дани Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост. Кажете най-после истината

В Община Пловдив са  проспали  проекта за пробив под гарата

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“  настояват кметът Иван Тотев да даде на следващата сесия гаранции, като внесе предложение за решение, че първо ще бъде изграден пробива под Централна гара  с всички необходими  пътни връзки и подходи, включително и разширението на ул. „Кукуш“ и „Даме Груев“ и проекта „Модър-Царевец“ и едва тогава ще мислят за събаряне на Бетонния мост.

„За  няколко дни  чухме три различни версии за Бетонния мост. Първо решиха да го съборят. После се зарекоха това да не се случва. Последно кметът отиде в София и отново се съгласи мостът да бъде премахнат, но уж след като се построи подлез  под Централна гара. Хаосът е пълен, но на всички ни е ясно, че за две години, какъвто срок е даден на НКЖИ, практически е невъзможно да бъде изградено толкова сложно транспортно съоръжение като пробив под жп ареала с връзките и подходите към него.  Обикновен ремонт на улица в Пловдив се прави за две години, счита председателят на групата на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Според съветничката НКЖИ и общинската  управа  изправят жителите  на район „Южен“ и съседните села  пред реална опасност да не могат да стигнат до работните си места. Пловдив ще се превърне  в град под обсада, ако се допусне разрушаването на една от най-натоварените пътни  артерии, без да има алтернатива.

Миналата седмица, под натиск на НКЖИ и министерството на транспорта, управляващото мнозинство в Общинския съвет одобри изменението на устройствения план и плана за уличната регулация. С това  се  даде зелена светлина на  проекта, въпреки  видимите му недостатъци и неясноти за финансиране.  За НКЖИ е по-важно  да съборят Бетонния мост,  за да покрият критериите за модернизация на железницата и да усвоят пари от еврофондове,  а не да построят подлез  между бул. „Васил Априлов“ и „Македония“.

Мнозинството гласува под строй, а кметът  не дойде на сесията, тъй като  няма отговор на  основния въпрос – защо  в Община Пловдив са проспали няколко години, вместо навреме, а не на пожар, да обсъдят на експертно ниво  какво да представлява  бъдещото транспортно съоръжение, за да улесни трафика.

„Всички  клетви,давани досега,  че няма да бутат моста, се оказаха  лъжа. Няма план, няма и осигурени средства за подлез под гарата, а още по-малко има идея и средства за останалите алтернативни подходи, които следва да се реализират и разтоварят трафика в един от най-гъсто населените райони в града ни. Дори и експертите на НКЖИ признаха пред Общинския съвет, че първо се премахва Бетонния мост и чак после се строи подлез“, коментира Каназирева.

Очевидната липса на синхрон между държавното предприятие и местната власт доведе до  компромисното решение  за събаряне на Бетонния мост, без да е ясно кога ще се строи подлез под гарата, как ще са разпределени отговорностите между НКЖИ и общината и откъде Пловдив ще намери милиони левове за пътните развръзки, подходите към подлеза и скъпоструващото преместване на колектора, а също така на всички останали подземни комуникации.

„Пловдивчани имаме правото да знаем какви ангажименти е поел кметът Иван Тотев в София за бъдещето на Бетонния мост и очаквания от години пробив под Централна гара. Той е длъжен  да представи публично проекта и финансовите ангажименти на Общината“, коментира Каназирава.

Според съветничката това е пример как интересът на София се разминава с интереса на Пловдив. „Нашият кмет в случая играе на страната на министерство на транспорта, защото така му е наредено.  Ние обаче сме в Пловдив и искаме да знаем откъде ще минаваме, когато съборят Бетонния мост“,  категорична е  Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   


Последни новини

„Съюз за Пловдив“ настоява за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и разширение на бул. „Марица“ – север

„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“: Дебатът за заема тепърва започва Настояваме да се изготви доклад преди да се даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679